woman-looking-at-sunset-247195
Nadine Schol

Nadine Schol

“Wat ik denk en geloof veroorzaakt mijn lijden”

Een pittige uitspraak als je die zo leest. Deze uitspraak komt van Byron Kathleen Mitchell, ook wel bekend als Byron Katie. Een bijzondere vrouw die in haar leven diepe depressies heeft gekend. Ze zat enorm in de schulden en had vaak zelfmoordgedachtes. Elke dag was een vorm van overleven voor haar. Totdat ze op een dag ‘wakker’ werd.

 

Er is een weg uit ons lijden

Van het ene op het andere moment was er geen verhaal meer in haar hoofd. De negatieve stemmen over haarzelf waren weg. Het enige wat heerste was puur bewustzijn. Een gevoel van zuivere, volmaakte energie, zonder enig oordeel. Zodra er een negatieve gedachte langs kwam, voelde ze dat ze hierdoor pijn leed. Wanneer ze in datzelfde moment ervoor koos om die gedachte niet te geloven en deze dus in twijfel trok, loste het lijden op. Deze ervaring bracht haar een groot inzicht; er is een weg uit het lijden wat wij ervaren als mens.


The Work 

Met de nieuwe kennis die ze had opgedaan, ontwikkelde Byron Katie een methode; The Work. Deze methode kan iedereen op elk gewenst moment toepassen om uit het lijden te stappen, het verhaal wat we onszelf aan het vertellen zijn.

 

Stel je bent bijvoorbeeld boos of verdrietig door wat iemand in je omgeving doet. Je partner luistert niet naar je en houdt geen rekening met je. Opschrijven waarom je ergens boos of verdrietig over bent, is de beste manier om erachter te komen van welke gedachte je last hebt. De onderliggende overtuiging is dan bijvoorbeeld: Mijn partner moet naar mij luisteren. 

 

Zodra de onderliggende overtuiging helder is kun je de stappen van ‘The Work’ gaan toepassen. Deze bestaan uit een viertal vragen:

  1. Is het/deze gedachte waar?
  2. Kun je 100% zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, hoe voel je je, als je de gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

In dit proces is het belangrijk dat je goed contact maakt met het verhaal wat er in je speelt. Kijk er van een afstand naar. Ervaar in jezelf wat dat met je doet. In dit proces ontstaat er al vaak een verandering bij je in hoe je naar de situatie kijkt. Als jij inziet dat jouw verhaal niet klopt, dan laat jouw verhaal je los.


De omkering

Zodra je deze ervaring hebt gehad, kun je de volgende stap zetten. Het omkeren van de gedachte, waardoor je een nieuwe, beter voelende overtuiging/gedachte kunt kiezen. Één die je in contact brengt met waar je naar verlangt en voor jou net zo waar is of misschien wel meer dan de originele gedachte. Je zult zien dat de energie zich omkeert. De overtuiging van ‘mijn partner moet naar mij luisteren’ verandert dan bijvoorbeeld naar ‘ik heb naar mijn partner te luisteren’ of ‘als ik eerst beter naar mijzelf luister, dan kan ik ook beter naar de ander luisteren’.

 

Wat Byron Katie dus zegt en jou met deze methode laat zien is dat er altijd een weg is uit het verhaal wat je tegen jezelf vertelt. Gedurende een dag zijn er allerlei situaties waar we over nadenken en onszelf een verhaal over vertellen. Ga eens met ‘The Work’ methode aan de slag en ervaar wat voor verlichting het je geeft als je die verhalen kunt loslaten.

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Wat vind je van deze blog die je net gelezen hebt?
Laat een berichtje achter. Zou ik erg leuk vinden :)
Liefs!

Categorieën
Sluit menu